restauracja w Krakowie
|Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednakowoż również przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiÄ™kniejszych oraz w najwyższym stopniu bogatych w tradycjÄ™ lokalnych miast – nie da siÄ™ kłócić z tym twierdzeniem. Jednakże stolica MaÅ‚opolski to nie tylko Wawel i Å‚adne zabytki – to także kuchnia i lokalne dania oraz produkty, z których sÅ‚ynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje siÄ™ nie pamiÄ™tać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy siÄ™ o dania i lokalne produkty.
dobra kuchnia polska w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły wielokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wyÅ›mienitych regionalnych skÅ‚adników – podróżnicy zazwyczaj wypatrujÄ… gotowych daÅ„, jakie za pomocÄ… wrażeÅ„ kubków smakowych opiszÄ… tradycjÄ™ kucharskÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy daÅ„ miÄ™snych mogÄ… pokusić siÄ™ o spróbowanie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej czy jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wÄ™dzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku bÄ…dź też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwiÄ™kszym stopniu sÅ‚ynie Kraków w Polsce oraz na caÅ‚ym Å›wiecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, jaki wolno traktować jako zwykÅ‚y specjaÅ‚. Mowa oczywiÅ›cie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o konturze koÅ‚a. WyróżniajÄ… go również charakterystyczne sploty, jakie wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki muszÄ… posiadać Å›rednicÄ™ miÄ™dzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. W wiÄ™kszoÅ›ci wypadków obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem czy też kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej sÅ‚ynnym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po swoistych pÄ™kniÄ™ciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl
Jak dostrzega siÄ™, Kraków stoi nie wyÅ‚Ä…cznie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukujÄ… innowacyjnych, polskich regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocÄ… jakich sÄ… w stanie o wiele porzÄ…dniej zapoznać Kraków oraz jego okolice.