Potrawy staropolskie bez ustanku w modzie

Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (które są niezwykle doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone z reguły z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak schematycznych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to wyłącznie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, swoistych dla różnych części Europy czy świata. Krakow Restaurant Polish Cuisine Skupmy się jednak ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak właściwie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film