przepisy na włoskie dania
|Rozkoszny, kojarzÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Ewidentnie, gra toczy siÄ™ o mozzarellÄ™. Legendarny na caÅ‚ym Å›wiecie ser pochodzi z poÅ‚udniowych rejonów WÅ‚och, a szczegółowo z rejonu Kampania. SwojÄ… popularność zawdziÄ™cza nie jedynie dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, jakkolwiek również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A wiÄ™c potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… kompletnie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciÄ…ga siÄ™, jednak równoczeÅ›nie nie zmienia wÅ‚asnego delikatnego i naturalnego smaku.
tiramisu galbani
Jak i z czego powstaje mozzarella?
MiÅ‚oÅ›nicy wÅ‚oskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiÅ›cie serem okazjonalnie zastanawiajÄ… siÄ™, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niesÅ‚ychanie reprezentatywne dla mozzarelli to także jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą iloÅ›ciÄ… serwatki. To naturalnie dziÄ™ki temu ser jest ciÄ…gle Å›wieży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne
mozzarella na sÅ‚odko  Â
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w gruncie rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.
galbani
SkÄ…d w takim razie wziąć kreatywny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać siÄ™ do wypróbowanych delikatesów. Należy jednak liczyć siÄ™ z tym, że innowacyjny wÅ‚oski ser bÄ™dzie mnóstwo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy sztampowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w istocie warto dopÅ‚acić oraz nasycać siÄ™ pysznym smakiem.