Meandry kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia lokalna ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na formę kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiÅ‚a autentycznÄ… mieszaninÄ™ kulturowÄ…. Obecne byÅ‚y w niej wobec tego różne ceremoniaÅ‚y, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w zwiÄ…zku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraiÅ„skiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić siÄ™ swoimi specjaÅ‚ami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym sÅ‚ynie ziemia podlaska, co innego zaserwujÄ… nam wtedy, kiedy pojawimy siÄ™ na ÅšlÄ…sku. Wskazać można też te dania, jakie tuzinkowe sÄ… dla caÅ‚ej kuchni polskiej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie sÄ… sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, iż najistotniejszym oraz w najwyższym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w rzeczywistości dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści akcentują, że jest wyborna i sycąca.