Miód pitny

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten wyjątkowy trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których dań.

Sklep z winem Kraków

Które wino pasuje do past?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić także z winem różowym.

wino w kartonie

Z którym winem serwować dania rybne?
Stara norma mówi, iż do ryb najporządniej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.